Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

fredag 21 november 2014

Fantasymaktsordningen är krossad, halleluhja!

I en notis i HBL kan vi läsa att författaren  Maria Turtschaninoff belönats med Finlandia Junior-priset för sin fantasyroman Maresi – Krönikor från Röda klostret. Och det är väl egentligen inget konstigt med det, är man en bra författare så premieras man för det. Så grattis till det fina priset Maria Turtschaninoff !

Men tyvärr infinner sig ett visst smolk i glädjebägaren eftersom den enväldiga domaren Johanna Vuoksenmaa tycks ha en dubbel agenda. Att pristagaren är en duktig författare finns väl inga skäl att betvivla men det känns ändå på något sätt att författarens litterära prestation är sekundärt och att utnämningen egentligen är en könsfråga.

"Vuoksenmaa beskriver Maresi – Krönikor från Röda klostret som en ovanligt stark fantasyroman, som –  förutom att den berättar en fin, klok och spännande historia –  också på ett glädjande sätt tillrättalägger könsfördelningen bland personer i fantasyromaner."
Okej, uppenbarligen är det viktigt med könsfördelning i fantasyromaner. I sitt tacktal säger författaren själv (se klippet i HBL-länken, talet är på svenska) att, fritt citerat, "fantasy är ett litterärt redskap som ger oss möjlighet att utforska vår egen värld på ett nytt, spännande och gränsöverskridande sätt".
Borde inte det betyda att i praktiken är vi fria att göra som vi vill i vår egen (fantasy-) värld? Javisst, men uppenbarligen bara så länge vi tillrättalägger könsfördelningen så är vi det. Så det blir mera jämställt!

Foliehattsvarning nu men vad är nästa steg? Är det inte okej att fantisera som man vill längre eftersom det tydligen skall ske genom ett genusperspektiv? Och skall det i framtiden bli straffbart att tänka ojämställda tankar?
Tänk att precis allt går att göra till en könsfråga oavsett om det handlar om brandkåren som hämtar ned en kattunge från ett träd eller om det är en kärnreaktor som havererar. Glöm för fan inte genusperspektivet på brandstegar och bränslestavar!

Boken som vann priset har omnämnts som en "feministisk flickbok för flickor" vilket också författaren i sitt tacktal vitsordar även om hon i den efterföljande intervjun berättar att intentionen aldrig var att boken skulle vara feministisk, det bara råkade bli så. Och kanske det förklarar den enväldige domarens omdöme att boken berättar en fin, klok och spännande historia, just därför att det är fråga om en feministisk flickbok för flickor?
En annan författare som skrivit en bok som mycket väl platsar i fantasy-genren är Pär Ström som skrivit Peruklubben. Och trots att man inte kan klaga på könsfördelningen i Pärs bok så mottogs den på ett helt annat sätt än den feministiska flickboken.

Slasktidningen Aftonbladets kultursektion Flumskolan, vars primära uppgift är att håna böcker och författare man anser vara flummiga (läs: icke politiskt korrekta) fick omedelbart sitt hårkors på Peruklubben och i en 90 minuter lång podcast tar man med hjälp av Maria Svedland (kvinnan som gav det fina hatet en ansikte) tillfället i akt att totalsåga (genom att håna och häckla) både boken och Pär Ström.

Denna podd var av en så sanslöst låg nivå så att en annan kulturredaktör, Therese Bohman på Expressen, skrev en krönika där hon kallade podden för ren mobbning.

Så var det med gränsöverskridandet i fantasyns värld Maria Turtschaninoff! Kanske bäst att du håller dig till att skriva feministiska flickböcker i fortsättningen också. Inte för att jag tror att du inte skulle kunna skriva bra berättelser om annat också men för att jag hoppas att du aldrig ska behöva ta sådan skit som Pär Ström fått och fortfarande får. Skit som ingen egentligen skall behöva ta.

Inga kommentarer: