Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

tisdag 18 november 2014

Fackanslutna strejkar för sänkta löner?

Vårdfacket Tehy har varslat om strejk och om det blir verklighet kommer strejken att bryta ut på torsdag. Dock är läget något oklart vad man egentligen strejkar för, det hette först att sjuksköterskorna har för dåligt betalt men nu heter det att man kräver jämställda löner. För nu är det så med sjuksköterskorna, eftersom vårdyrket är kvinnodominerat och sjuksköterska därför anses vara ett kvinnligt yrke så är man underbetalda, tjänstemän i "motsvarande yrken" har mycket bättre betalt hävdar man. Och det är per någon sorts automatik eftersom könsmaktsordningen alltid ger män bättre betalt. Och som följd av detta vet vi alla att kvinnor har bara 86% av männens lön men vad inte så många vet är att kvinnor jobbar ungefär 69% av hur mycket män arbetar. I praktiken betyder det att kvinnor faktiskt tjänar mer än män.

I en insändare i Nyan ger ett sjöbefäl i landskapsflottan ett konkret exempel på detta. I exemplet tjänar en sjuksköterska, om hon jobbar lika många timmar som ett sjöbefäl, cirka 99 euro mer per månad. Lite skit i sammanhanget dock, de politiker som nu anser att sjuksköterskorna är underbetalda anser å andra sidan att sjöbefälen är överbetalda. I praktiken betyder ju det att om lönerna höjs för de sjukvårdanställda för att det ska bli mera jämställt så kommer man ju att lönediskriminera sjöbefälen ännu mer?
"En anställd på sjön som jobbar vecka/vecka kan vara borta hemifrån sex jular på raken, oberoende om man jobbar på "röda båtarna" eller på färjor med fågelnamn. Men det ärklart, en kvinnlig sjukskötare som är schemalagd på julafton, gift med en man som jobbar på sjön så blir det bekymmer med barnen på julen om man är en barnfamilj. Men jag är ganska säker på att i de flesta fallen så är det mannen som blir på jobb..." 
Ett argument från vårdanställda som krävt högre grundlön är att många inom vården jobbar kanslitid, alltså mellan 08.00-16.00. De som gör det har inga tillägg för natt- eller helgarbete. Någon som vet hur många sjöbefäl (ett mansdominerat yrke) som har samma arbetstider?
 
  

Inga kommentarer: