Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

fredag 21 februari 2014

Men hur fan ska vi förklara det här?

Men hur i hela glödheta är detta möjligt? Hur i gärdsgårdsfrid tänkte man nu? Läs denna artikel i dagens Tidningen Åland så förstår du min upprördhet! Bara rubriken, "ÅHS-policy saknar genusperspektiv" fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen så till den milda grad att jag nästan blev i behov av akut sjukvård!

"Svensk forskning visar att män oftare får en läkartid medan kvinnor får goda råd och ska ”vänta och se” när de ringer till sjukvårdsrådgivning.
På Åland diskuteras inte problemet med att kvinnor och män bemöts olika i vården, men ÅHS satsade i fjol på att utbilda all personal i ett bra bemötande."

"Under 2013 satsade ÅHS på obligatorisk utbildning i bemötande mot patienter för alla anställda. Fokuset i utbildningen låg på bemötandet i allmänhet, att se och bekräfta patienten. Genusperspektivet nämndes inte i utbildningen." 

Menar man på fullaste allvar att man ger likvärdig sjukvård oberoende av vem patienten är? Menar man på fullaste allvar att man ger ett jämlikt bemötande utan det minsta uns av genusperspektiv? Är detta verkligen möjligt?  Menar man att den enskilda individen och det vårdbehov denne möjligtvis är i behov av väger tyngre än ett kollektivt normsättande och könskvotering i vårdinsatser?

Tja,  sjukvårdsdirektören bekräftar själv att så är fallet i artikeln:

"ÅHS har även en nedskriven policy om hur man ska bemöta sina patienter, men enligt Katarina Dahlman ingår inte genusperspektivet där heller."

Nu blir jag riktigt orolig, har man anställt en antifeminist som sjukvårdsdirektör?  Var ska detta sluta? Är det inte ett rimligt krav att vår skattefinansierade sjukvård åtminstone försöker att ha en jämställdhetspolicy?
Klarar vi verkligen av att ha en sjukvård som prioriterar alla människors lika värde före det vetenskapliga genusperspektivet? Någon borde verkligen starta en Facebooksgrupp om det här, så här kan vi väl ändå inte ha det? Fnys!




Inga kommentarer: