Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

måndag 10 mars 2014

Osynliggörandet av kvinnors våld är det verkliga hindret för jämställdhet

I en insändare i Nya Åland passar såssealdemåkraterna på att surfa på den politiskt korrekta vågen som den internationella kvinnodagen gav upphov till.
Och det är samma gamla metaforer läsaren ännu en gång tvingas ta del av, att män är våldsamma och att kvinnor är de ständiga offren, att feminismen innehar monopolet att definiera jämställdhet, att våld i nära relationer är det samma som mäns våld mot kvinnor och att våld är ett jämställdhetsproblem.

Våld, i alla dess former, är ett samhällsproblem, det är inte ett jämställdhetsproblem eller ett mansproblem! Så länge feminsiter notoriskt utpekar män som de enda existerande våldsverkarna och blundar för det våld kvinnor utövar så är feminismen i sig som ideologi det verkliga jämställdhetsproblemet.

Saxat ur insändaren:
"En ny kartläggning bland EU:s 28 medlemsstater ger Finland en föga smickrande andra plats gällande förekomsten av våld i nära relationer.
Undersökningen visar nämligen att 47 % av finländska kvinnor upplevt fysiskt eller sexuellt våld efter sin 15-årsdag. Tio procent av de finländska kvinnorna uppgav dessutom att de upplevt våld under det senaste året."

Frågan här är hur man definierat "våld" här?

"Brottsofferstudier hittar i regel en lägre förekomst av parrelationsvåld än vad befolkningsstudier
gör. Det beror bland annat på att definitionen på vad som räknas som våld oftast är snävare och baserar sig på kriterier för vad som utgör ett brott".

 

"Det är värt att nämna att det kan finnas stora skillnader i uppskattningar om våldsförekomst

i en nära relation och detta gäller kanske särskilt studier gjorda bland unga personer.
En översiktsartikel om våld i nära relationer fann att självrapporterad utsatthet för fysiska våldshandlingar bland tonåriga pojkar varierade mellan 6-38 % och för sexuella
våldshandlingar mellan 0,3-36 %.  Möjliga orsaker till dessa variationer är att man använder
sig av olika definitioner av våld, insamlingsmetoder, tidsperspektiv, urval, analysmetoder, med mera."
 
 
Så på grund av de stora skillnaderna i olika undersökningarna så vet vi inte hur man kommit fram till att 47% av kvinnorna upplevt våld eller att 38% av tonårspojkarna gjort det samma.
Män har också upplevt våld under det senaste året, en svensk befolkningsstudie baserad på 173 män i åldern 18-65 fann att 11 % män angav utsatthet för fysiskt och en man (0,5 %) för sexuellt våld under det senaste året; motsvarande tal för våld som upplevts tidigare var 11 % och 3,5 %.
Enligt en norsk befolkningsstudie baserad på 2 211 män i åldern 20-54, upplevde 5,6 % att de blivit utsatta för minst en handling av hot om våld, fysiskt och/eller sexuellt våld i en nära relation under det senaste året, medan 21,8 % hade upplevt minst en sådan handling någon gång tidigare i livet.
Enligt en norsk befolkningsstudie baserad på 2 211 män i åldern 20-54, upplevde 5,6 % att de blivit utsatta för minst en handling av hot om våld, fysiskt och/eller sexuellt våld i en nära relation under det senaste året, medan 21,8 % hade upplevt minst en sådan handling någon gång tidigare i livet
 
 
En befolkningsstudie från Finland fann att av drygt tusen män mellan 15-74 år hade 4,4 % varit med om minst en fysisk och 0,3 % minst en sexuell våldshandling under det senaste
året, medan motsvarande tal för en tidigare relation var 19,5 respektive 1.6 %.
Det här är statistik om våld mot män i nära olikkönade relationer som Genväg till forskning presenterar. Att män är de som utsätts för våld i större omfattning än kvinnor visste vi redan och lägger man till övriga manliga våldsoffer så är det ganska troligt att siffrorna vida överskrider de 47 respektive 10 procent som enligt statistiken är andelen kvinnor som utsätts för våld.
 
Och så har vi den Sahlgrenska rapporten som snö på moset, rapporten som tystades ned för att den inte riktigt visade vad man ville:
 
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i två studier undersökt hur vanligt det är att män respektive kvinnor utsätts för våld i relationen. De båda studierna, som genomförts med hjälp av enkäter där totalt 1 400 personer svarat, visar att 8 procent av kvinnorna utsatts för fysiskt våld under det senaste året från sin make eller partner.
Motsvarande siffra för män var i de två studierna 8 respektive 11 procent.
Att empirisk forskning kommer fram till att män känner sig mer utsatta för våld än kvinnor fick statsfeminismen att baktända och forskaren Gunilla Krantz fick mer eller mindre göra avbön för sina resultat, dessutom belades hon med munkavle.

Tillbaka till insändaren:
 
"Våld mot kvinnor och barn i nära relationer är ett allvarligt och ofta dolt samhällsproblem med stora konsekvenser för alla involverade."

Här har ni fel såssar! Allt våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. Men ni har rätt i att det ofta är dolt, speciellt  det våld kvinnor utövar mot män men i synnerhet det våld som utövas mot barn. Låt oss se vad
BRÅ har att säga om det:

"År 2012 anmäldes sammantaget 18 300 misshandelsbrott mot barn i åldern 0–17 år. Det motsvarar 21 procent av alla anmälda misshandelsbrott. Av dessa riktades 7 020 (38 %) mot flickor och 11 300 (62 %) mot pojkar. Antalet anmälda misshandelsbrott mot barn 0–6 år ökade med elva procent jämfört med 2011, medan antalet anmälningar gällande misshandelsbrott mot barn mellan 7 och 14 år minskade med fem procent.
I många fall känner barnet förövaren. När det gäller de äldre barnen anmäls misshandeln ofta av skolan, vilket märks i statistiken på så sätt att färre brott anmäls under sommaren än under terminerna.
Av de misstänkta för misshandel mot små barn är andelen kvinnor relativt hög jämfört med andra brott – 35 procent av de misstänkta för misshandel mot barn 0–6 år är kvinnor (2011). Det är ofta en förälder eller styvförälder som anmälts som misstänkt."

Våld är ett samhällsproblem. Att kollektivt utpeka män som förövare sexistiskt och att tro att "demokrati och jämställdhet" uppnås genom att fokusera på mäns våld mot kvinnor är ungefär det samma som att tro på jultomten.

Låt oss för en liten stund leka med tanken att såssarnas sk. handlingsprogram ger exakt den effekt man önskar. Att män slutar att utöva våld i nära relationer helt och hållet. Kommer allt då att vara frid och fröjd? Nej, långt ifrån. För det första kommer statistiken för våld i nära relationer att vara långt ifrån noll, man kommer förvisso att kunna utläsa att våld i relationer minskat med drygt 50% och för det andra att barnmisshandel minskat med något mindre. Men statistiken kommer också att utvisa att förövaren i 100% av fallen är en kvinna...

 "Samverkan och kunskap inom området är nyckeln till hjälp och stöd för både utsatta och förövare."

Ja, nog verkar det som man verkligen är i behov av samverkan och kunskap verkar ju saknas så det räcker och blir över. Myndighetsutövande kräver dels objektivitet, dels saklighet. Men om man vill bedriva statsfeminism istället myndighetsutövning så kan det ju bara gå åt helvete om man presenterar ideologisk propaganda som "kunskap".





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer: