Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

måndag 1 december 2014

Konsten att ignorera elefanten i porslinsbutiken

Arbetshälsoinstitutet har gjort en undersökning om ojämlikt åldrande vilket kommenteras i Nyans ledare "Ett ojämlikt åldrande en stor kostnad för samhället".
"Om du vill bli riktigt gammal, och dessutom ha en bra ålderdom, så finns det några saker att tänka på. Egentligen är det bra om man börjar tänka på dem redan vid födseln, men ok."
I ledaren punktas sex olika saker man bör tänka på för att leva ett längre liv och dessa sex punkter kan kort sammanfattas till att omfatta förmögenhet, utbildning, tobak och alkohol, var man bor, socialt nätverk och arbete. Men den viktigaste aspekten, eftersom det är där den största skillnaden finns, att medianlivslängden mellan män och kvinnor skiljer sig ganska mycket lämnas därhän. Kvinnor lever helt enkelt längre än män. Förvisso påtalas detta förbigående i ledaren men det är ju ganska uppenbart att
den stora skillnaden i livlängd i första hand är en könsfråga och ett mansproblem. Och av den anledningen duckar man för det och istället granskar man livsförutsättningarna. Det som blir problematiskt när man väljer att göra så är ju att flera av de aspekter som punktas är direkt könsrelaterade och argumenten blir direkt motstridiga i avseende orsak och verkan.
 "Se till att du är rik. Rika människor lever längre. Det beror på att de har råd att äta bättre, tid att motionera, är mindre stressade över jobbet, och jobbar med mindre fysiskt tunga arbeten."
Borde inte det här en gång för alla avliva myten att män förtjänar bättre än kvinnor? För skulle det vara sant så borde i princip männen leva längre men nu gör de ju inte det. Men att några få enskilda män tjänar mycket, ofta så mycket att de även kan försörja sin livspartner som därmed får ett bättre liv och lever längre, uppväger ju inte det stora flertalet män som har de tyngsta och sämst betalda jobben. Det finns helt enkelt fler fattiga män än det finns rika och det finns fler fattiga män än det finns fattiga kvinnor. Könsfråga?
"Se till att bli högt utbildad. Människor med högre utbildning har lättare att begripa läkares instruktioner, mera kunskap om frisk- och riskfaktorer, har lättare att ta sig fram och lättare att kräva sin rätt."
I ett tidigare blogginlägg tog jag upp skillnaderna i utbildning över grundnivå mellan könen och faktum är att kvinnor mellan 20 och 59 år idag är högre utbildade än männen. I praktiken kommer alltså framtidens kvinnliga pensionärer att representera de högst utbildade och därmed kommer, om hypotesen att en bra utbildning leder till ett längre liv stämmer, skillnaderna i livslängd mellan könen att bli ännu större. Könsfråga?
"Bli inte ensam"
En preferens som skall vägas in här är valet av livspartner. För detta val är uteslutande kvinnans och det är hon som helt har makten i detta avseende. Män har att förhålla sig till att de förvisso kan "anmäla sitt intresse" till posten som en kvinnas livspartner men det är kvinnan som avgör med vem hon vill leva med.
En annan faktor som spelar stor roll här är vad som händer när par väljer att gå skilda vägar. Väldigt ofta är det mannen som är den sociala förloraren då han får ge upp den gemensamma bostaden, de gemensamma barnen och det gemensamma sociala nätverket. Risken för en social utslagning är alltså överhängande . Könsfråga?
"Se till att ha ett jobb." 
Män drabbas i större omfattning än kvinnor av arbetslöshet. Orsaker här kan vara att kvinnor oftare än män jobbar inom den offentliga sektorn vilket också leder till att de har en bättre anställningstrygghet än män. Mäns sämre utbildning försämrar naturligtvis förutsättningarna för män att hitta ett jobb. Könsfråga?

Hade läget varit det omvända, att män hade levt längre än kvinnor så hade det inte varit fråga om klasskillnader och ojämliket, då hade det varit ett jämställdhetsproblem och enbart en könsfråga och de sex punkterna hade istället varit sju och punkt nummer ett hade varit "Se till att du föds som man, då lever du längre".

Men som ledarskribenten skrivit tidigare, män har bara sig själva att skylla...

Propå:
Påverkar svamp medellivslängden?  http://toklandet.wordpress.com/2014/12/01/man-kan-ata-alla-svampar/




 



Inga kommentarer: