Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

onsdag 20 augusti 2014

Ibland bara måste man sparka in vidöppna dörrar, bara för att man kan?

En notis i dagens Nyan berättar i sin rubrik att normen på segelfartyget Albanus har krossats.
Ajdå, har man fått haveri av nåt slag och fått tjall på normen var min första tanke. Men efter att ha läst vidare förstod jag att "norm" inte är en fartygsterm. Men Albanus har fått en ny befälhavare och det är tydligen denna befälhavare som krossar normen på Albanus. Frågan är bara, vilken norm är det som krossas? Att fartyget fått en befälhavare? Knappast, alla fartyg i handelsflottan har befälhavare ombord och Albanus är inget undantag. Vidare i artikeln kan man läsa att den nya befälhavaren är den första kvinnliga ombord och då börjar man fundera om det är med detta man krossat en norm? Vilken norm då i så fall? Den flera hundra år gamla vidskepelsen att kvinnor ombord på ett fartyg betyder otur? Nej knappast, kvinnor har mönstrat fartyg i snart hundra år så nåt bättre får man ju lov att komma med. Och skulle det ha varit så att kvinnor inte hade varit tillåtna att mönstra på Albanus tidigare så hade vi nog hört ett och annat från både DO och JK om detta. Så vilken norm har man krossat? Förvisso är sjöfarten en mansdominerad bransch men det är fritt för alla att söka sig jobb inom sjöfarten, kön spelar ingen roll. Vissa normer finns ju men de har inget med kön att göra. Till exempel så finns det vissa restriktioner för nautiker gällande hälsan, är man färgblind kan det vara ganska kört i den branschen men faktum är att män drabbas oftare av denna åkomma än kvinnor...

Så vilken norm menar man? Hade en kvinna mönstrats för att pumpa iland latrinet hade det inte heller varit fråga om någon norm som krossats även om det hade varit mera normbrytande eftersom (enligt statistik från Transportstyrelsen) endast 1,5% av maskinmanskapet inom sjöfarten består av kvinnor (motsvarande andel kvinnor för däcksmanskap är 12,7%). Men det kan ju bero på att maskinrummet är den farligaste, tyngsta och skitigaste platsen att jobba på ombord på ett fartyg?

Nu verkar det ju som den nya befälhavaren sökt jobbet genom sina egna fria val och inte för att påvisa någon könsmaktsordning inom sjöfarten så ingen skugga skall falla över henne för Nyans något plumpa rubriksättning. Personligen önskar jag den nya befälhavaren, hennes besättning och fartyg all lycka och välgång på de sju haven!


Men könsmaktsordningen lär härja vilt i våra skogar också...

TV4-nyheterna igår såg jag ett reportage om en skogskurs som riktar sig till unga tjejer. Inget fel i kurser som riktar sig enbart till tjejer eller killar, jag tycker det är helt ok att barn och ungdomar ges en möjlighet att pröva på nya grejer och kanske på det sättet förverkliga sig själv. Men det som stör mig är den dubbla agendan. Syftet är också "att man vill förändra branschen, så den blir mer jämställd". Och detta gör man alltså genom att rikta sig till barn mellan 10-13 år, detta för att man vill försöka påverka dem innan de blivit så gamla att de redan bestämt sig för vad de vill göra. Men är det inte precis det jämställdhet handlar om, friheten att göra sina egna val oberoende vilket kön man har?
Om det nu är så jäkla viktigt att alla gör val som ger lika utfall gällande könsfördelningen på en arbetsplats, vilka skall då göra "eget "rätt" val" vilket inte alls behöver vara samma sak som "eget fria val"? Om det nu är så himla viktigt att exakt lika många kvinnor som män jobbar i skogsindustrin så kan man väl omfatta även denna i lagförslaget om könskvoteringar inom bolagsstyrelser? Och så kan man ju omfatta även takplåtslagare och asfaltsläggare också, så det blir mera jämställt!

Och åter igen, låt barnen ha kul och köra skogstraktor, inget fel i det. Men de är barn och låt dem vara just det, barn. Ge fan i att indoktrinera en massa genusskit i dem, låt dem ha kul och låt dem tänka själv istället.

Inga kommentarer: