Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

onsdag 29 oktober 2014

Utökat självmord sett ur ett genusperspektiv har alltid 100% manliga förövare!

En tragedi inträffade i Norra Savolax i söndags kväll när en förälder bestämde sig för att ta sig själv och sina tre barn av daga genom att frontalkrocka sin bil mot en buss.
Lyckligtvis är den här typen av familjetragedier ovanliga i Finland. Enligt överläkare Hannu Lauerma, ansvarig för Psykiatriska sjukhuset för fängelser, har denna typ av familjemord halverats sedan femtiotalet. Och enligt samma överläkare rör det sig om en manlig förövare i 60 procent av fallen.

Med detta kan man ju utesluta att familjemord (eller utökat självmord som det också kallas) skulle vara en destruktiv maskulinitetsnorm?

Men låt oss se saken ur ett genusperspektiv.
Om sex av tio gärningsmän i de här fallen är män så borde ju rimligtvis fyra av tio vara kvinnor. Och ser man differensen mellan könen procentuellt så är en manlig förövare tjugo procent vanligare än en kvinnlig. Men låt oss studera differensen mellan könen ytterligare. Dessa tjugo procent som är överskottet när man kvittat antalet kvinnliga förövare mot manliga består de facto till hundra procent av manliga förövare. Och eftersom det går att få ett utfall där förövaren alltid är en man så bevisar detta att denna typ av våld är en destruktiv maskulinitetsnorm, vi kan alltså tala om en familjemordskultur bland män.

I nyhetsbevakningen av det enskilda fallet med en kvinnlig förövare har man förminskat detta faktum och gett en felaktig bild av att kvinnor kan vara i stort sett lika destruktiva som män. Följaktligen förminskar man också det våld män utövar mot kvinnor.

Visst är det hemskt när media väljer att återspegla verkligheten precis som den är istället för att diktera den? Visst är det hemskt när media inte sätter saker i ett rätt genusperspektiv? Och tänk vilka konsekvenser ett sådant förfarande kan få! Tänk på alla skattemiljoner som betalas ut till "bekämpandet av mäns våld mot kvinnor" och till diverse stolleprojekt och genusforskning. Tänk om dessa pengar nu istället omfördelas så de satsas på att bekämpa våld i nära relationer istället. Eller till forskning som också berör de problem och orättvisor som drabbar pojkar och män. Hemska tanke?
Så fan heller, ingen skulle bli gladare än jag!

Inga kommentarer: