Aj!

Aj!
Aj som fan! Varför såg jag inte den komma?

onsdag 17 september 2014

Enda sättet att uppnå jämställdhet är att frånta kvinnorna sin frihet att göra egna val?

Enligt en notis från Ålands Radio och TV har vår ankdamm nu berikats med ett nytt nätverk som kallas Ålands Feministparaply. Enligt notisen ska paraplyet verka för jämställdhet mellan kvinnor och män, allas fulla mänskliga rättigheter i ett jämställt samhälle. All verksamhet ska utgå från FN:s Kvinnokonvention. Och det är nu man börjar bli orolig på riktigt för det står uttryckligen FN:s Kvinnokonvention vilken man kan läsa mer om här.
"Kvinnokonventionen är ett grunddokument med 16 huvudartiklar som lyfter fram kvinnors rätt till exempelvis utbildning, medborgarskap, sin egen kropp, hälsa."
Hissen verkar ju uppenbarligen inte gå ända upp, eller rättare sagt, paraplyet verkar inte fälla helt upp för läser man dessa 16 huvudartiklar så inser man ganska snart ett antal saker. En sak är att Ålands Feministparaply inte tänker lyfta ett jota för att komma tillrätta med de problem män har att kämpa med, som psykisk ohälsa som leder till att män oftare tar livet av sig eller att män är de som utsätts för mest våld eller löper de största riskerna att skadas på sina arbetsplatser. Och läser man de 16 huvudartiklarna så inser man också att man alltså skall jobba för särskilda rättigheter som redan är lagstadgade. Till exempel så är diskriminering redan olaglig, alla medborgare har samma lagstadgade sociala förmåner och socialskydd och alla har rätt till sjukvård. Så vad är det för jämställdhet man skall verka för?

Såväl kvinnor som män är i sin fulla frihet att välja utbildning och göra sina egna yrkesval, det finns ingen som hindrar dem. Men lik förbaskat väljer kvinnor vårdyrke och män väljer att bli asfaltsläggare, trots att båda yrkena är tunga och sämre betalda och tom. farliga. Skall man i framtiden tvinga kvinnor till andra yrkesval än de själva valt för att uppnå  denna nästan tvångsmässiga tanke om millimeterrättvisa där det fria valet är en ovidkommande petites?
Och var skall gränsen för denna millimeterrättvisa dras i yrkeslivet? Kommer man att propagera för könskvoterade civilingenjörer eller skall sopåkarna också könkvoteras? Just nu verkar gränsen för könskvotering ligga vid bolagsstyrelseposter och andra högre befattningar som tex. statsminister. Kanske kvinnor borde kvoteras in till svetsutbildningen för vad jag har hört så är Sveriges tillträdande statsminister svetsare...

Jämställdhet är inte det samma som lika val och lika utfall, jämställdhet är att göra egna val utan att hindras av könstillhörighet. Och sedan går det heller inte att komma ifrån att artikel 4 faktiskt är diskriminerande eftersom det inte är möjligt att "positivt särbehandla" någon utan att samtidigt diskriminera någon annan vilket man de facto gör mot de som exkluderas från den positiva särbehandlingen.

För min del så får man bilda vilka nätverk man vill och jag har inget emot om man vill bilda nätverk som skall verka för att kvinnor ska ha fördelar. Men det är förbannat ohederligt att kalla det för jämställdhetsarbete!

Inga kommentarer: